Home

jorgen-kleinMy number four is Jörgen Svensson, teacher for Swedish for foreigners at the University of Helsinki.

Never before have I met a language teacher that can answer his students fluently in four languages: Finnish, Swedish, German and English. So time to let go of the Scandinavian understatement. Please meet a real language enthusiast.

Varifrån kommer du? Jag kommer från Göteborg och jag är så född utanför Göteborg. Min sista tjänst i Sverige var vid Umeå universitet i Norra Sverige, där jag för tio år sedan undervisade i forn engelska, meddel engelska, också sprakhistorier.

Sedan tjänst gjorde jag delvis på Stridsskola Nord som lärare i taktiskt engelska och militär engelska. För den tiden fanns där ingen militärengelska utvecklat, så därför skriv jag en ordbok. Den första upplagan kom i mitten på engelska, på 90-talet, andra upplagen kom 2009.

Hur länge har du bott i Helsingfors? De blir nog 14 år nu.

Vad är ditt yrke? Jag är universitetslärare. Man gjorde om här lektors benämningen för fem, sex år sedan. Det är nämligen så att lektorer finns i skolan också.

Vad tycker du om Helsingfors? Det är en väldigt trevlig stad och den liknar Göteborg ganska mycket. Det beträffar storleken. Nu talar jag om dagens Göteborg, utan min barndoms Göteborg. Den är alltså inte så jättestor. Det är en stor stad men ändå ingen väldigt stor stad vilket Stockholm är. Det är en helt annan känsla att komma till Stockholm. Det är alltid väldigt stort. Här har du spårvagn, en liten tunnelban om du vill till utkanterna; i Stockholm måste du nästan alltid ta tunnelbana.

Hur är din finska? Den är ganska bra. Mina bekanta och min fru säger det, jag vet inte om de är artiga. Min fru är från Finland, så hemma talar hon finska med mig och jag talar svenska med henne. Hennes svenska är verkligen perfekt med mycket liten accent. Den accenten skulle kunna vara norrländsk.

Vilken är din favoritplats i Helsingfors? Det är nog området kring Södrahamnen, Norra Esplanden. Det området omringar i princip de områden som skapades av Engel. Inte Engels men Engel (han skrattar).

Kafé Engel? Där du kan beställa, då finns servitörer. Ja, som det ska vara, gammalt och lite aristokratiskt, just det området är väldigt vackert. Jag vet inte om du känner till bakgrundshistorien när Engel byggde det här. Det är helt klart tydigt inspirerad från Sankt Petersburg och Engels stora bekymmer var att han inte var säker på om befolkningen var tillräckligt kulturell och bildad för att förstå storheten. Kafé Engel, det är väldigt vackert och klassiskt.

Hur ofta har du radikalt förändrat ditt liv? De har jag gjort två gånger, dels genom att flytta till Finland. Det var radikalt förändring och innan dess en tre års vistelse i USA. Det var också väldigt radikalt. Då var vi i Indiana University, Bloomington, och det var en fantastiskt upplevelse, dels vi stod med ett ben i amerikanska samhället och med ett ben i nordiska trygghetssystemet. Inget kunde gå fel. Du kunde njuta fruktan av de två systemen.

Har du ett favoritspråk? Tyska.

Varför då? Därför att när jag lärde mig tyska i skolan så var det då ett väldigt fascinerande språk. Du måste sätta dig in i grammatiken och vi hade också oerhört skickliga lärare i gymnasiet i tyska. Tyska var ett intressant språk genom sin struktur och hur man kan uttrycka olika saker.

Har du en favorit ord? Auf Deutsch? Fähig. De används det ordet i Svenska militära samhand. Man kan fråga, är den personen »fähig«. På svenska finns det egentligen inte, »capable« skulle man säga.

Har du en favorit ord på svenska? Ja. Anständighet.

Vad saknar du mest från Sverige? Jag saknar den enorma positiva inställning som folk visar. När jag åker till Sverige, är jag alltid överraskat över den enorma vänligheter och folk verkrar so gladrar, positiva.

Vad har du varit stolt över på sistone? Det är svart att säga. Att kunna lyckas få lilla kolonistiga i ordning och vår lilla katt som heter Virus. Att allting fungerar hemma; plus mina elever också naturligtvis.

Har du ett livsmotto? Det är att försöka vara nöjd med det lilla, att inte ta någonting för givet. Är man nöjd med det lilla, blir man positivt överraskad som regel.

Vad tänker du? Ju äldre man blir, vilket är lättare i livet? Erfarenhet. Det låter som en plattityd, men de är också att ens personlighet ändras och att på sätt och vis ju äldre man blir, så förlorar man vissa funktioner, man har svårare att lära sig, men det är inte alls sant.

Tack så mycket!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s